Sildenafil verhoogt kans op melanoom

Het gebruik van sildenafil geeft een verhoogd risico op melanoom. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Harvard Medical School in Boston [JAMA Intern Med. Published online April 07, 2014].

De onderzoekers vermoedden op grond van moleculaire kennis dat sildenafil wellicht melanoom kan veroorzaken. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat een lage fosfodiësterase (PDE)-5-A-expressie het invasieve karakter van melanoomcellen versterkt. Aangezien sildenafil een PDE-5-remmer is, heeft dit middel mogelijk verband met het ontstaan van deze kanker.

Om dit uit te zoeken verzamelden de wetenschappers uit de Amerikaanse Health Professionals’ Follow Up Study gegevens van 142 patiënten met melanoom, 580 mensen met plaveiselcelcarcinoom en 3030 personen met basaalcelcardinoom tijdens een follow-upperiode die duurde van 2000 tot 2010. In totaal werden gegevens van 25.848 mannen meegenomen in de studie.

Recent gebruik van sildenafil gaf een significant hoger risico op melanoom (gecorrigeerde hazard ratio (HR) 1,84, BI95 1,04-3,22). Bij de andere twee typen carcinoom was er geen verband met het gebruik van sildenafil. De onderzoekers merken op dat erectiele disfunctie als zodanig geen verband heeft met een verhoogd risico op melanoom.

Verder stellen ze dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken over het gebruik van sildenafil. Nader onderzoek naar dit verband is nog nodig.

Bron: Pharmaceutisch Weekblad

28/4/2014

Vanavond nog een harde erectie krijgen?

Chris Coster is seksuoloog expert op het gebied van erectieproblemen.

Hij heeft een effectieve manier ontwikkeld om erectiestoornissen op een natuurlijke manier aan te pakken, dus zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Ontdek hier zijn bewezen methode:

Complete Erectie Controle methode bekijken

À propos de Karel Bergman

Plaats een reactie