Oorzaken erectiestoornis

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van erectieproblemen. Hieronder bespreken we 9 van de meest voorkomende oorzaken van een erectiestoornis.

Leeftijd

Uit onderzoek in de V.S. blijkt dat 30% van de mannen van 45 jaar erectieproblemen hebben. Bij mannen van 60 jaar is dat al 40% en bij mannen van 70 jaar is dat bijna 50%. Er is dus totaal geen reden om er erg van te schrikken. Het komt heel vaak voor. Maar de meeste mannen praten er niet makkelijk over. Dat is heel jammer, want er is sinds een aantal jaren op zeer eenvoudige wijze meestal wel iets aan te doen (zie verder behandeling van een erectiestoornis).

Het ouder worden op zich is natuurlijk geen echte oorzaak. Er zijn voldoende voorbeelden in de geschiedenis van mannen die op hun 80ste nog een kind verwekten. Het is vaak een combinatie van ouder worden en het krijgen van een ziekte, bijvoorbeeld vaatverkalking of diabetes mellitus type 2.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Verstopte bloedvaten

(Slag-)aderverkalking is een veel voorkomende oorzaak voor erectiestoornissen, waarbij de aanvoer naar de bloedvaten in de penis dichtslibt. Dit kan zowel de slagaders als de overige aders betreffen. Verandering in de doorbloeding van de penis kan er toe leiden dat de stijfheid van de penis afneemt en dat het langer duurt eer de erectie tot stand komt. Verder kan de ontstane erectie te kort aanhouden, waardoor er te weinig tijd is om een goede penetratie te realiseren.

Bijna altijd is dit een situatie waarbij ook andere bloedvaten verkalkt zijn (atherosclerose). Naarmate men ouder wordt, wordt de kans groter op aderverkalking.

Suikerziekte

Suikerziekte (diabetes mellitus) is een vaak voorkomende oorzaak van erectieproblemen. Suikerziekte heeft een negatieve invloed op de werking van zenuwbanen en bloedvaten. Ongeveer 70% van alle mannen met diabetes krijgt ooit met erectiestoornissen te maken. Leeftijd en vaatafwijkingen spelen hierbij ook een rol. Hoe langer de diabetes bestaat, hoe groter de kans op erectieproblemen.

Ook andere stofwisselingsziekten kunnen een rol spelen, zoals een verhoogd cholesterolgehalte en schildklierafwijkingen.

Roken, alcohol en drugs

Oorzaken erectiestoornisen - roken en alcoholAlcohol is in verband gebracht met vermindering van het mannelijk geslachtshormoon. Zware alcoholisten hebben soms last van vrouwelijke borstvorming en verkleining van de zaadballen. Echter, een enkel glas rode wijn wordt vaak beschouwd als goed voor de bloedvaten.

Drugs hebben een negatieve invloed op de seksuele functie. Roken van cannabis, cocaïne, opium of nicotine kan bepaalde mannen enigszins ontspannen en daardoor krijgen ze meer moed en lust, maar het uiteindelijke lichamelijke effect is negatief. Hetzelfde geldt voor het slikken van amfetamine of XTC.

Het gebruik van bepaalde medicijnen

Een voorbeeld vormen de zogenaamde bètablokkers. Zij worden vooral gegeven voor de behandeling van hoge bloeddruk en bepaalde hartproblemen (angina pectoris). Ook kunnen sommige medicijnen die door de psychiater worden voorgeschreven een negatieve invloed op de erectie hebben, waaronder verschillende anti-depressiva. Anti-depressiva kunnen het seksuele verlangen doen afnemen en ook het klaarkomen bemoeilijken.

HIV en AIDS

Op zich is het feit dat iemand geïnfecteerd is met HIV geen reden om minder potent te zijn. Sterker nog, als je geïnfecteerd bent, maar je hebt nog niet de diagnose AIDS, dan ben je vaak helemaal niet merkbaar ziek. Pas als je ziek wordt en je wordt behandeld voor AIDS en voor ziektes die je krijgt omdat je afweer door de HIV-infectie is verminderd, dan kunnen erectiestoornissen zich voor doen.

Dat kan bijvoorbeeld doordat er een infectie aanwezig is in de hersenen, waardoor de prikkelgeleiding minder goed functioneert. Maar ook de HIV-geneesmiddelen op zich kunnen als bijwerking erectiestoornissen veroorzaken. Verder kunnen bij AIDS-patiënten ook alle andere hierboven genoemde oorzaken een rol kunnen spelen (ouder worden, bloedvatproblemen, suikerziekte, enz).

Ziekte van hersenen of zenuwbanen

Ziekten van hersenen of zenuwbanen leiden ertoe dat prikkels niet meer kunnen worden doorgegeven. Een voorbeeld is multiple sclerose. Ook bij een ongeval waarbij het bekken gebroken is en de zenuwbanen beschadigd zijn, treedt vaak een erectiestoornis op. Eveneens geldt dat voor een operatie aan één van de bekkenorganen zoals de endeldarm of de prostaat, of wanneer deze organen bestraald zijn.

Behandeling van prostaatkanker

Zenuwen en bloedvaten die zorgen voor de erectie lopen vlak langs de prostaat. Bij een volledige prostaatverwijdering (radicale prostatectomie) is het vaak niet te voorkomen dat de zenuwen die voor de erectie zorgen beschadigd worden. Ook (uitwendige) bestraling en hormoontherapie kunnen de potentie negatief beïnvloeden. Zie ook de website Prostaat.nl voor het onderwerp prostaatkanker.

Psychologische oorzaken

Problemen van diverse aard die op psychisch gebied liggen kunnen een erectiestoornis geven. Onzekerheid en angst voor falen spelen een belangrijke rol. Andere factoren hebben invloed zoals geluid, licht, geur of gedrag van de partner. En verder depressies, zogenaamde ‘life-events’ (ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven), geringe seksuele opwinding van de partner, nare seksuele ervaringen in de jeugd, bang zijn voor intimiteit, relatieproblemen of seksualiteit als wapen in een onderlinge strijd tussen de partners.

Afwijking van de penis zelf

Een afwijking aan de penis zelf zal ook tot een erectiestoornis kunnen leiden, bijvoorbeeld omdat het pijn doet en daardoor remmend werkt op de zin om te vrijen. Bijvoorbeeld een te nauwe voorhuid die te strak komt te staan bij een erectie of een kromstand die wordt veroorzaakt door een verharding in het vlies rond een zwellichaam.

Er bestaat ook een zeldzame ziekte waarbij de penis in erectie in een soort ernstige kromstand komt te verkeren, waarbij soms zodanige pijn optreedt, dat de lust tot vrijen voorbij is. Dit noemt men de ziekte van Peyronie (kromme penis). Deze aandoening gaat overigens na enkele jaren soms spontaan weer over.

De frequentie van voorkomen van Peyronie wordt op 1% geschat.

Vanavond nog een harde erectie krijgen?

Chris Coster is seksuoloog expert op het gebied van erectieproblemen.

Hij heeft een effectieve manier ontwikkeld om erectiestoornissen op een natuurlijke manier aan te pakken, dus zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Ontdek hier zijn bewezen methode:

Complete Erectie Controle methode bekijken