Als jij uit jezelf niet in staat bent om een stevige erectie te krijgen, is dat natuurlijk supervervelend. Het heeft vaak veel gevolgen voor je zelfvertrouwen en je hele seksleven. Wanneer het helemaal niet mogelijk is om op eigen kracht een erectie te krijgen, is het logisch dat je op zoek gaat naar een hulpmiddel.
Misschien kom je in deze zoektocht het middel sildenafil wel tegen. Sildenafil is namelijk een medicijn dat soms wordt voorgeschreven voor de behandeling van een erectiestoornis. Wij zijn wel erg benieuwd of deze pillen daadwerkelijk zo goed werken en of er mogelijk nadelige effecten zijn van sildenafil. Lees het allemaal in de review.
Erectieproblemen
Hoe vaak komen erectiestoornissen voor?
Voordat we naar de mogelijke oplossingen, zoals sildenafil, gaan kijken, staan we eerst even stil bij een aantal verschillende aspecten van het probleem. Want hoe vaak komen erectieproblemen eigenlijk voor en hoe ontstaan ze?
Veel mannen hebben last van een erectiestoornis. Met name oudere mannen (boven de 40 jaar) hebben vaker problemen met het krijgen van een erectie. Een erectiestoornis wordt ook wel erectiele disfunctie genoemd.
We spreken van een erectiestoornis of een erectieprobleem als er sprake is van een blijvend onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden, waardoor er geen bevredigende gemeenschap mogelijk is (bron).
Erectiestoornissen komen veel vaker voor dan je waarschijnlijk in eerste instantie zou denken. Het blijkt dat in de Verenigde Staten 20-30 miljoen mannen last hebben van een erectiestoornis (bron). Ditzelfde onderzoek laat zien dat van alle mannen boven de 65 jaar 60-70% last heeft een erectieprobleem. Het gaat dus om grote aantallen.
‘’Het blijkt dat in de Verenigde Staten 20-30 miljoen mannen last hebben van een erectiestoornis (bron).’’
Erectiestoornissen komen dus aanzienlijk vaker voor bij oudere mannen boven de 65 jaar. Dit betekent echter niet dat jongere mannen geen last kunnen hebben van erectieproblemen. Het Radboud UMC laat zien dat 60% van alle mannen wel eens moeite heeft met het krijgen of behouden van een erectie (bron). Het komt dus bij veel mannen voor.
Hoe kan het nou eigenlijk dat de ene man wel in staat is om op eigen kracht een erectie te krijgen en de andere man niet? En hoe kan het dat sommige mannen hun erectie niet goed kunnen behouden? Om de antwoorden op deze vragen goed te kunnen begrijpen, is het allereerst belangrijk om te weten hoe een erectie tot stand komt.
Hoe komt een erectie tot stand?
Een erectie begint met een seksuele prikkeling. Hierdoor raak je opgewonden en wanneer je opgewonden bent, zullen de bloedvaten in de lichaam wijder worden. De bloedvaten in je penis worden natuurlijk ook wijder. Daardoor kunnen de zwellichamen, die in je penis zitten, beter volstromen met bloed.
Wanneer deze zwellichamen volstromen met bloed, zorgt dat er dus voor dat je een erectie krijgt. Het behouden van een erectie wordt normaal gesproken ook geregeld door het lichaam zelf.
De bloedvaten waardoor normaal het bloed weer wordt afgevoerd, zijn namelijk tijdelijk afgesloten. Het bloed dat in je penis zit, kan hierdoor dus niet wegstromen. Hierdoor ben je in staat om je erectie een langere tijd vol te houden.
Dit mechanisme werkt alleen niet bij iedereen altijd even goed. Wat is nu de oorzaak van een erectiestoornis?
Wat is de oorzaak van een erectiestoornis?
Als je problemen hebt met het krijgen van een erectie, kan dit verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn (bron):
Ouder worden:
Lichamelijke oorzaken: E zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je erectieproblemen ervaart, zoals:
Psychische klachten: Er zijn een aantal psychische klachten die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed een erectie kunt krijgen, waaronder:
Ongezond leven:
Bijwerkingen van medicatie: Er zijn bepaalde medische middelen die ervoor kunnen zorgen dat je lastig een erectie krijgt, zoals:
Verminderd libido
Hoewel het wel mogelijk is, wordt een erectieprobleem vaak niet veroorzaakt door een verminderd libido. Het kan juist heel goed zo zijn dat je veel zin hebt in seks, maar dat je lichaam gewoon niet meewerkt. Het hebben van een erectieprobleem zegt niet per se iets over jouw libido.
Wat wel een oorzaak kan zijn, is dat je te weinig seksuele prikkels ontvangt. Wanneer je niet voldoende seksueel geprikkeld wordt, kan het krijgen van een erectie lastiger gaan. Als je namelijk niet goed geprikkeld wordt, word je waarschijnlijk ook minder opgewonden.
In dit geval kan het bijvoorbeeld heel nuttig zijn om meer aan voorspel te doen. Tijdens het voorspel kan je er namelijk voor zorgen dat je eerst goed opgewonden raakt, waardoor je sneller en makkelijker een betere erectie krijgt.
Ondanks dat het niet altijd de oorzaak hoeft te zijn, kán een lager libido er natuurlijk wel voor zorgen dat er geen erectie ontstaat. Ga daarom bij jezelf na of je merkt dat je minder behoefte hebt aan seks. Als je het idee hebt dat een verminderd libido wél de oorzaak is van jouw erectieprobleem, dan kan het fijn zijn om dit met je partner en/of een seksuoloog te bespreken.
Welke gevolgen brengen erectieproblemen met zich mee?
Een erectiestoornis kan veel negatieve effecten hebben op je seksleven en je zelfvertrouwen. Je hebt misschien het gevoel dat je faalt als het niet lukt om een erectie te krijgen, want je lichaam ‘moet’ toch gewoon in staat zijn om een erectie te krijgen?
De kans is ook erg groot dat je een bepaalde faalangst ontwikkelt, want als het één keer niet lukt om een erectie te krijgen, ben je waarschijnlijk bang dat het daarna nog een keer gebeurt. Door deze angst is de kans alleen maar groter dat het de volgende keer weer misgaat.
Het kan ook problemen geven in je relaties. Het gevoel dat je je partner teleurstelt is namelijk heel erg logisch. Waarschijnlijk heb je het idee dat hij/zij ook erg baalt van jouw erectiestoornis. Hierdoor wordt je onzekerheid misschien nog groter of ga je seks met je partner vermijden. Dit kan voor onbegrip zorgen binnen de relatie.
Kortom: een erectiestoornis kan veel verschillende problemen met zich meebrengen. Niet gek dus dat je graag op zoek wil naar een oplossing.
Wat is sildenafil?
Sildenafil is een medicijn dat vaak wordt ingezet bij de behandeling van een erectiestoornis. Het is dus eigenlijk een soort erectiepil. Het zorgt er namelijk voor dat je penis in staat is om een betere erectie te krijgen. Dit middel is sinds 1998 geregistreerd als medicijn om erectiestoornissen te behandelen.
Sildenafil is eigenlijk de generieke variant van Viagra. Wat goed is om te weten, is dat een erectiepil alleen maar werkt als je zin hebt in seks. Je krijgt geen extra zin in seks als je een erectiepil gebruikt (bron).
‘’Je krijgt geen extra zin in seks als je een erectiepil gebruikt (bron).’’
Hoe werkt sildenafil?
Sildenafil is dus een erectiepil. Je neemt deze pil oraal in. Sildenafil werkt doordat het ervoor zorgt dat je bloedvaten wijder worden. De bloedvaten in je geslachtsdelen worden natuurlijk ook wijder door dit middel. Hierdoor kan er meer bloed naar je penis toe stromen, waardoor je dus makkelijker een erectie krijgt.
Daarbij zorgt het ervoor dat het bloed ook minder goed terugstroomt. Dit komt doordat bepaalde bloedvaten tijdelijk worden afgesloten. Op deze manier kan je niet alleen een betere erectie krijgen, maar die ook behouden.
Het wordt aangeraden om sildenafil ongeveer een uur voordat je seks gaat hebben, in te nemen. Het heeft zeker 30 minuten nodig om optimaal te werken. Je moet het dus wel een ruime tijd voordat je seks hebt, innemen. Bij een spontane vrijpartij is sildenafil dus geen geschikte optie.
Sildenafil is ongeveer 4-5 uur werkzaam. Dat houdt in dat je erectie dus maximaal 4-5 uur aanwezig kan zijn. Dit is natuurlijk best wel een lange tijd en dit kan als hinderlijk worden ervaren. Het is niet aan te raden om sildenafil vaker dan één keer per dag te gebruiken.
Wat zijn de bijwerkingen?
Als je graag van je erectieprobleem af wil komen, lijkt het misschien alsof sildenafil een goede oplossing kan zijn. Helaas is het gebruik van sildenafil niet zonder risico. Bijwerkingen die vaak (in 1-10% van alle gevallen) voorkomen, zijn (bron):
Daarbij zijn er ook nog bijwerkingen die soms voorkomen (in 0,1-1% van alle gevallen), zoals (bron):
Priapisme
Een priapisme is een pijnlijke en lang aanhoudende erectie. In de eerste onderzoeken bij de registratie van sildenafil werd het optreden van een priapisme niet beschreven als bijwerking. Na enkele meldingen van priapismen na het gebruik van sildenafil is dit inmiddels wel het geval.
Inmiddels is priapisme als officiële bijwerking opgenomen in de bijsluitertekst. Bij priapisme is er sprake van een erectie die mogelijk pijnlijk is en langer dan 4-6 uur aanhoudt. Je kunt je misschien voorstellen dat dit echt geen pretje is!
‘’Inmiddels is een priapisme (een pijnlijke en lang aanhoudende erectie) als officiële bijwerking opgenomen in de bijsluitertekst.’’
Er zijn dus best wel wat mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van sildenafil.
Waar kun je sildenafil kopen?
Als je sildenafil wil aanschaffen, kan je niet zomaar bij de standaard drogist of supermarkt terecht. Het is namelijk niet zomaar beschikbaar voor vrije verkoop. In principe kan je sildenafil alleen op recept van een arts bij de apotheek ophalen. Bij een beperkt aantal (online) apotheken kan je het ook zonder recept krijgen (al is dit geen legale verkoopmethode).
Het beste is om het via een recept van de huisarts te verkrijgen. Dan weet je zeker dat je een betrouwbaar en kwalitatief goed medicijn meekrijgt. Wanneer je het online bestelt, moet je al helemaal opletten of het wel betrouwbaar is. Wij zouden dit dan ook niet aanraden.
Sildenafil in de praktijk
Hoe zijn eigenlijk de ervaringen van mannen die sildenafil gebruiken voor hun erectiestoornis? Hieronder kun je de ervaring van een gebruiker lezen. Om zijn privacy te waarborgen, is deze gehele ervaring anoniem gemaakt.
‘’Ik ben er toen meteen mee gestopt’’
Ik ben 51 jaar en ik heb nu ongeveer 2,5 jaar last van erectieproblemen. In het begin merkte ik dat ik af en toe geen stevige erectie kreeg. Hij bleef vaak half slap en soms was mijn erectie gewoon al heel snel weer weg. Omdat dit af en toe gebeurd,e zocht ik er eigenlijk niet zoveel achter.
Na een tijdje veranderde af en toe in bijna altijd. Dit was natuurlijk wel heel erg vervelend. Op een gegeven moment was het namelijk onmogelijk om nog bevredigende seks te hebben. Dat heeft er toen wel voor gezorgd dat ik me erg onzeker voelde. Ik dacht ook dat mijn vriendin hier veel last van had.
Toen ik het uiteindelijk met haar besprak, moedigde zij mij aan om naar een oplossing te zoeken. Ik ben toen uiteindelijk uitgekomen bij sildenafil. Ik had een aantal positieve ervaringen op internet gelezen, dus ik dacht dat het wel goed zou zitten.
Toen ik net begon met het gebruiken van sildenafil, merkte ik dat ik inderdaad betere erecties kreeg. Dit was natuurlijk superfijn, want het was ineens weer mogelijk om bevredigende seks te hebben met mijn vriendin.
Na ongeveer 2-3 weken merkte ik dat ik steeds vaker last had van wazig zien. Ik merkte dit vooral heel goed tijdens het autorijden of tijdens het lezen. Ik heb toen meteen de huisarts gebeld om te vragen of dit erbij hoorde.De huisarts gaf toen aan dat dit inderdaad één van de vele bijwerkingen was van sildenafil. Hij heeft mij toen ook afgeraden om deel te nemen aan het verkeer zolang ik hier last van had. Het wazige zien nam helaas niet af. Ik was dus genoodzaakt om te stoppen met autorijden.
Omdat ik voor mijn werk veel naar klanten toe moet, werd het bijna onmogelijk om mijn werk nog echt fatsoenlijk te doen. Dit was het mij niet waard. Ik ben er toen meteen mee gestopt. Op dit moment ben ik nog op zoek naar een goed alternatief voor sildenafil.