Iedere gezonde man heeft een prostaat. De prostaat is een heel belangrijk orgaan bij de voortplanting van mannen. Een ongezonde prostaat kan namelijk een grote invloed hebben op de mannelijke vruchtbaarheid (bron).
Vanaf de puberteit begint de prostaat te groeien onder invloed van hormonen. Dit kan vanaf een bepaalde leeftijd allerlei klachten en problemen met zich meebrengen. Er wordt ook vaak gezegd dat dit problemen kan geven met het krijgen van een erectie. Maar is dat ook zo? In dit artikel kan je lezen wat het effect van een vergrote prostaat is op de erectie.
Wat is de prostaat?
Je hebt vast wel eens van een prostaat gehoord, maar weet je ook wat het daadwerkelijk is? Iedere man heeft een prostaat; je wordt ermee geboren. Het wordt ook nog wel eens de voorstanderklier genoemd. Het is dus een klier in je lichaam die uit meerdere zogeheten kwabben bestaat.
De prostaat ligt ongeveer rond je plasbuis aan de onderkant van de uitgang van de blaas. Een eigenaardige eigenschap van de prostaat is dat deze begint te groeien vanaf de puberteit. De prostaat wordt dus met de leeftijd steeds groter. Deze groei kan op een bepaalde leeftijd klachten met zich meebrengen.
In dit artikel gaan we het vooral hebben over een vergrote prostaat en wat dit wellicht doet met jouw erectie. Voor we precies ingaan op wat een vergrote prostaat is, zullen we eerst even kijken naar de functies van de prostaat.
Functies van de prostaat
De prostaat is dus een klier die rond de plasbuis ligt. Hij is qua grootte te vergelijken met een walnoot of een kastanje. De prostaat maakt een belangrijk deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem.
De functie van de prostaat is met name het aanmaken van prostaatvocht waarmee zaadcellen vervoerd kunnen worden. Wanneer een man klaarkomt, komen de zaadcellen uit de zaadleiders in de prostaat terecht. Ze worden dan vermengd met het vocht uit de prostaat.
Bij het krijgen van een orgasme, trekt de prostaat samen. Hierdoor worden de zaadcellen in het prostaatvocht (sperma) via de plasbuis naar buiten geperst. Door het prostaatvocht worden de zaadcellen in leven gehouden. Kortom: de functie van de prostaat heeft dus voornamelijk te maken met de vruchtbaarheid van de man.
De prostaat heeft dus voornamelijk twee belangrijke functies. Hieronder nog even een kort overzicht van deze twee functies (bron):
Wat is een vergrote prostaat?
Je hebt het al kunnen lezen, maar de prostaat begint vanaf de puberteit te groeien. Dit is normaal en gebeurt dus bij iedere man. De groei van de prostaat wordt veroorzaakt door bepaalde hormonen. Met name het hormoon testosteron speelt hierin een grote rol. Deze hormonen zorgen ook voor de vorming van onder andere prostaatvocht.
Dat de prostaat groeit, is dus normaal, maar dit betekent niet dat het geen problemen geeft. Sterker nog: vanaf het 50ste levensjaar geeft de groei van de prostaat bij ongeveer 30% van alle mannen bepaalde problemen.
‘’Vanaf het 50ste levensjaar geeft de groei van de prostaat bij ongeveer 30% van alle mannen bepaalde problemen.’’
Het groeien van de prostaat is in veel gevallen een goedaardige vergroting, maar helaas is er ook een kwaadaardige vergroting mogelijk. Het is goed om het verschil tussen deze twee soorten vergrotingen te kennen.
Goedaardige vergroting
Met een goedaardige vergroting is in principe niks mis. Er is in dit geval geen sprake van prostaatkanker. Een goedaardige vergroting wordt ook wel een benigne prostaathyperplasie (BPH) genoemd (bron).
Kwaadaardige vergroting
Zoals de naam als zegt, is een kwaadaardige vergroting van de prostaat helaas niet zo positief. Bij een kwaadaardige prostaatvergroting wordt er namelijk gesproken van prostaatkanker (bron).
Hoe herken ik een vergrote prostaat?
Bij iedere man begint de prostaat vanaf de puberteit dus met groeien. Je kunt er daarom zeker van zijn dat jouw prostaat een bepaalde vergroting heeft doorgemaakt als je uit de puberteit bent. Vanaf het 50ste levensjaar gaat deze groei bij een groot deel van de mannen voor problemen zorgen.
Voornamelijk als je rond de 50 bent, is het dus goed om dit in de gaten te houden. Een vergrote prostaat geeft vooral klachten rondom het plassen. Wanneer je klachten tijdens het plassen ervaart, is de kans groot dat dit veroorzaakt wordt door een (te) grote prostaat.
Een vergrote prostaat kun je herkennen aan de volgende klachten (bron):
Hoe wordt dit behandeld?
Wanneer je problemen ervaart door een vergrote prostaat, is dat natuurlijk erg vervelend. Je wil waarschijnlijk zo snel mogelijk van deze klachten af, en dus zal je op zoek gaan naar een behandeling. Een vergrote prostaat kan op meerdere manieren behandeld worden. In samenspraak met een arts kan de beste behandeling gekozen worden.
Medicatie
Het is misschien een erg voor de hand liggend antwoord, maar een vergrote prostaat wordt in veel gevallen behandeld door middel van medicatie. Deze medicijnen werken in principe op twee verschillende manieren.
Het ene medicijn zorgt ervoor dat de prostaat daadwerkelijk kleiner wordt en het andere medicijn zorgt ervoor dat de spieren rondom de prostaat beter kunnen ontspannen. Hierdoor zal je ook minder klachten ervaren bij het plassen.
Soms wordt er gekozen voor een combinatie tussen zowel prostaatverkleinende medicijnen als medicijnen die zorgen voor meer ontspanning in de spieren.
Kruidentherapie
Misschien iets minder voor de hand liggend is de zogeheten kruidentherapie. Dit wordt ook wel fytotherapie genoemd. Deze behandeling maakt gebruik van plantenextracten die bij de drogist worden aangeboden en die zouden helpen tegen een vergrote prostaat.
Deze middelen bevatten vaak veel verschillende soorten plantenextracten in één capsule. Meestal is het een combinatie van extracten van bessen, wortels, zaden en/of vruchten. Omdat er zó veel verschillende extracten in één capsule zitten, is het lastig te onderzoeken welk van deze extracten wel en niet werken.
Operatie
Het is ook mogelijk om een vergrote prostaat te behandelen door middel van een operatie. Deze operaties gebeuren in principe allemaal door verschillende instrumenten in te brengen via de plasbuis. Mogelijke operaties zijn:
Wat is het effect van een vergrote prostaat op de erectie?
Er wordt nog wel eens gezegd dat een vergrote prostaat kan zorgen voor erectieproblemen. Aangezien je het groeien van de prostaat niet kan tegenhouden, wil je misschien weten of dit ook daadwerkelijk klopt. Hoe vervelend zou het immers zijn als je op een gegeven moment moeite krijgt met het krijgen van een erectie?
Gelukkig kunnen we hier eigenlijk heel kort over zijn. Een vergrote prostaat zorgt niet automatisch voor problemen rondom de erectie (bron). Dit is namelijk te kort door de bocht. Toch is het niet heel gek dat dit door veel mannen nog wel eens beweerd wordt.
‘’Een vergrote prostaat zorgt niet automatisch voor problemen rondom de erectie.’’
De behandeling van een vergrote prostaat of prostaatkanker door middel van medicijnen of bestraling, kan namelijk wel zorgen voor een erectieprobleem. Dit komt dan echter voornamelijk door de bijwerkingen van het type medicijn dat iemand slikt of door het effect van de bestraling.
Een vergrote prostaat zorgt dus niet per se voor een erectieprobleem. Een erectieprobleem ontstaat vaak door een combinatie van verschillende psychische of lichamelijke aandoeningen.
Wat is een erectieprobleem?
Als jij last hebt van een erectieprobleem, staat dit dus in principe los van een mogelijk vergrote prostaat. Toch is het erg vervelend als je wel te maken hebt met erectieproblemen. Daarom gaan we in dit artikel bekijken wat een erectieprobleem is en wat mogelijke oorzaken en oplossingen zijn.
Wanneer is er sprake van een erectieprobleem?
Het is soms lastig te zeggen wanneer er sprake is van een erectieprobleem. Veel mannen hebben namelijk wel eens moeite met het krijgen van een erectie, maar dit betekent niet dat ze meteen te maken hebben met een erectieprobleem. Het kan ook aan een specifieke situatie liggen, waardoor het de keer erna wel goed lukt om een erectie te krijgen.
Er wordt gesproken van een erectieprobleem als er een aanhoudend onvermogen is om een stijve penis te krijgen of te behouden, waardoor er geen bevredigende seksuele gemeenschap mogelijk is (bron).
Ouder wordende mannen hebben vaak meer last van dit soort problematiek. Erectieproblemen komen aanzienlijk vaker voor bij mannen van boven de 40 jaar (bron). Het probleem wordt vaak groter naarmate de persoon in kwestie steeds ouder wordt. Toch is het niet onmogelijk om ook op jongere leeftijd erectieproblemen te ervaren.
Wat is de oorzaak van een erectieprobleem?
Als je problemen hebt met het krijgen van een erectie, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan een aantal veel voorkomende oorzaken op een rijtje (bron):
Ouder worden:
Psychische klachten: er zijn een aantal psychische klachten die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed een erectie kunt krijgen:
Lichamelijke oorzaken: er zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je erectieproblemen ervaart:
Bijwerkingen van medicatie: er zijn bepaalde medische middelen die ervoor kunnen zorgen dat je lastig een erectie krijgt:
Ongezond leven:
Zoals je kan zien, zijn er veel mogelijke oorzaken waardoor het jou mogelijk niet lukt om een erectie te krijgen. Hierdoor is het soms lastig te zeggen wat de exacte oorzaak is. Vaak is het een combinatie van enkele van deze bovenstaande oorzaken die er uiteindelijk voor zorgt dat je erectieproblemen ervaart.
3 tips die kunnen helpen met het krijgen van een erectie
Verbeter je levensstijl
Gezond leven is belangrijk voor goed werkende bloedvaten en goed werkende bloedvaten zijn weer heel belangrijk om een erectie te kunnen krijgen. Daarbij zorgt een gezonde levensstijl er vaak voor dat je psychisch ook fitter bent. Het advies is daarom (bron):
Verminder stress
Stress zorgt ervoor dat het krijgen van een erectie lastiger gaat. Het is daarom heel belangrijk dat je stress zoveel mogelijk vermijdt. Er zijn meerdere manieren waarop je stress kunt verminderen, zoals:
Zorg voor een goede sfeer in jouw relatie
Een erectieprobleem kan mogelijk veroorzaakt worden door een probleem binnen jouw relatie. Het is daarom heel belangrijk om je wensen en zorgen over je (seks)leven te delen met je partner.
Op deze manier is er begrip voor de situatie en kan je samen op zoek gaan naar mogelijke oplossingen voor de problemen die er zijn. Door met je partner te communiceren, kom je er ook achter wat jullie wensen zijn rondom de seks.
Dit kan ervoor zorgen dat jullie algehele seksleven verbetert. Wanneer je een beter seksleven hebt, is de kans op een erectieprobleem automatisch kleiner.
Zorg voor voldoende en goede seksuele prikkeling
Het is heel belangrijk dat je goed seksueel geprikkeld wordt, waardoor je voldoende opgewonden raakt. Soms lukt het niet om een erectie te krijgen doordat er simpelweg niet genoeg seksuele prikkels zijn.
In dit geval kan het heel erg helpen om goed voorspel te hebben voordat je overgaat tot penetratie. Besteed voldoende aandacht aan elkaar en bespreek met je partner wat je lekker vindt. Op deze manier raak je waarschijnlijk meer opgewonden, waardoor een erectie makkelijker plaatsvindt.