Erectiestoornis Na Corona? Onderzoek + 4 Oplossingen

Erectieproblemen als gevolg van het coronavirus zijn voor velen een vrij onbekend fenomeen. Terwijl wetenschappers onmiddellijk ijverig aan de slag gingen om de korte- en langetermijneffecten van de ziekte en de gezondheid in het algemeen te begrijpen, zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, gewrichtspijn en pijn op de borst, meldden artsen anekdotisch dat sommige mannelijke patiënten erectiestoornissen kregen na COVID-19.

Voorlopige studies hebben aangetoond dat mannen die COVID-19 hebben gehad ongeveer 20 procent vaker erectiestoornissen hebben dan mannen die geen COVID-19 hebben gehad. Hoewel er binnen de wetenschappelijke gemeenschap nog steeds veel onduidelijkheid heerst over het verband tussen het coronavirus en erectiestoornissen, is er wel degelijk het één en ander duidelijk. In dit artikel nemen we de belangrijkste zaken met je door over hoe COVID-19 de seksuele gezondheid van mannen kan beïnvloeden

Waarom veroorzaakt COVID-19 erectiestoornissen?

Het lijkt al zo lang geleden, maar toen COVID-19 in het begin van de jaren 2020 de wereld veroverde, zijn er sindsdien verscheidene studies met zeer kleine steekproeven gedaan die een correlatie aantonen tussen COVID-19 en erectiestoornissen. Tegelijkertijd zijn er diverse onderzoeken begonnen die op zoek zijn naar een correlatie tussen COVID-19 en mannelijke onvruchtbaarheid, hoewel daar tot nu toe weinig uitsluitsel over te geven is. Laten we eens kijken naar wat we wel weten.

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

1. Longontsteking veroorzaakt door COVID-19 kan de kans op bloedvatontsteking doen toenemen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ontsteking in het lichaam door COVID-19 verantwoordelijk kan zijn voor schadelijke effecten op de bloedvaten en bloedcellen, wat kan bijdragen aan een langdurige ziekte van de bloedvaten bij patiënten die het coronavirus te verduren hebben gekregen.

Om precies te zijn: ontsteking van de endotheelcellen die het hart en de bloedvaten van het lichaam bekleden, kan erectiestoornissen doen ontstaan. Dit komt doordat alles wat van invloed kan zijn op het vermogen van de slagaders om voldoende bloed toe te voeren om een erectie te produceren, erectieproblemen kan veroorzaken.

“Gezonde erecties – en een gezond seksleven – hebben alles te maken met een goede bloedstroom. Wanneer bloed probleemloos door het erectiele weefsel van de penis kan stromen, zul je het veel gemakkelijker vinden om een erectie te krijgen wanneer je seksueel opgewonden bent.”

Daar komt bij dat longontsteking veroorzaakt door het coronavirus ook schade aan de longen kan aanrichten. Dit kan het vermogen van het lichaam aantasten om voldoende zuurstof in het bloed te krijgen, wat weer in verband wordt gebracht met erectiestoornissen. Uiteenlopend onderzoek wijst dan ook uit dat de seksuele functie van een man verslechtert door longziekte.

2. Coronavirus kan de cellen infecteren die testosteron produceren

Er zijn bovendien diverse onderzoeken die uit lijken te wijzen dat er een verband is tussen COVID-19 en het testosteronniveau bij mannen. Het hormoon testosteron is verantwoordelijk voor onder meer spiermassa, botsterkte, stemming en geslachtsdrift. Ten eerste is gebleken dat hoe lager het testosteronniveau is bij mannen, des de groter de kans is op een ernstige ziekte veroorzaakt door het virus.

In een ander onderzoek is naar voren gekomen dat meer dan 50% van de mannen die herstelden van COVID-19, nog steeds circulerende testosteronniveaus hebben die wijzen op hypogonadisme, een aandoening waarbij de teelballen te weinig testosteron aanmaken. Sterker nog, het is gebleken dat hoe hoger de last van reeds aanwezige chronische aandoeningen bij de mannelijke patiënten was, hoe lager de kans was dat de testosteronspiegel weer verhoogt naar het niveau van voor de infectie door het virus.

Hoewel gezonde jonge mannen erectieproblemen kunnen krijgen vanwege een lager testosteronniveau, hebben voornamelijk oudere mannen met andere medische problemen erectiestoornissen ontwikkeld nadat ze COVID-19 hadden opgelopen. Dit komt dus doordat oudere mannen een hoger risico lopen op erectiestoornissen als gevolg van onderliggende medische problemen.

3. Autonome zenuwstelselaandoeningen als gevolg van het coronavirus

Wanneer mannen als gevolg van het coronavirus vasculaire problemen ondervinden, dan kan ook het parasympatische en het sympathische zenuwstelsel, tezamen het autonome zenuwstelsel, worden aangetast. Het autonome zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de organisatie van verschillende lichaamsfuncties, waaronder het krijgen van een erectie.

Recente studies hebben uitgewezen dat het behoud en het ontstaan van erecties negatief kan worden beïnvloed door een verstoring tussen het evenwicht van het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Dit kan een belangrijke oorzaak zijn voor aanhoudende erectieproblemen na het coronavirus, naast een reeks andere gezondheidsproblemen, zoals long-, urine- en spijsverteringsproblemen.

4. Het effect van een ernstige COVID-infectie en bijkomend medicijngebruik

Mannen van wie de gezondheid sterk is aangetast door het coronavirus, hebben gewoonlijk een verlaagd testosterongehalte, wat gepaard gaat met een verminderde spermaproductie. Dit gaat vaak hand in hand met een verminderd libido en dus erectiestoornissen. Bovendien kunnen vermoeidheid en andere langdurige symptomen, zoals hoofdpijn door COVID, ook de veroorzaker zijn van een verlaagde seksdrift.

Daar komt bij dat patiënten met ernstige gevallen van COVID, zoals mensen die op de intensive care hebben moeten blijven, verschillende medicijnen kunnen krijgen om de bloeddruk onder controle te houden, waaronder thiazidediuretica en receptorantagonisten. De negatieve bijwerkingen van thiazide-achtige diuretica is inmiddels al een tijdje bekend, zoals een verminderd libido, erectiestoornissen en moeilijke ejaculatie.

5. Aangetaste reuk resulteert in minder opwinding

Er zijn ook wetenschappers die het over een andere boeg gooiden: er zijn verscheidene deskundigen die stellen dat als de reukzin van een persoon is veranderd door COVID-19, de opwinding kan worden aangetast. En dat is niet zonder reden, want door de jaren heen heeft uiteenlopend onderzoek gesuggereerd dat reukzin een belangrijke rol speelt bij seksuele motivatie. Er is zelfs een studie uit 2018 die concludeerde dat meer dan een kwart van de deelnemers met reukstoornissen een verminderd seksueel verlangen meldde sinds het verlies van hun reukvermogen.

6. Geestelijke gevolgen van de pandemie

De gevolgen van de pandemie voor de geestelijke gezondheid kunnen uiteraard niet worden genegeerd.  Zelfs als men niet met COVID-19 besmet is, kan de impact van de pandemie op het dagelijks leven de stemming sterk beïnvloeden en erectiestoornissen veroorzaken. Als gevolg van de extreem doordringende maatregelen, onder het mom van de volksgezondheid, zijn ook de seksuele activiteit en libido van mensen aangetast. Toen voor het eerst seksuele disfunctie werd gemeld door het virus, schreven de meeste artsen dit inderdaad toe aan stress als gevolg van opsluiting of isolement.

“Zowel voor als na de pandemie zijn psychologische factoren, zoals angst, stress en prestatiedruk, veruit de meest voorkomende veroorzakers van erectieproblemen.”

Dit kan zowel te maken hebben met verminderde (sport)activiteiten van mensen als met economische problemen, psychologische stress en verminderd amusement. Een op een enquête gebaseerd onderzoek gepubliceerd in januari 2022, dat zich richtte op de gevolgen van de COVID-restricties op de seksuele gezondheid van zowel mannen als vrouwen, concludeerde dat de COVID-19-gerelateerde beperkingen gecorreleerd waren met hogere percentages aan seksuele disfunctie en verminderde seksuele activiteit.

Kan vaccinatie helpen om erectiestoornissen te voorkomen?

De studies die zich richten op erectiestoornissen en vaccinatie zijn nog niet voltooid, maar de kans is klein dat vaccinatie een grote rol speelt bij het voorkomen van erectieproblemen. Er is afgelopen jaar namelijk een interessante conclusie van Israëlische wetenschappers gepubliceerd, die stelt, na analyse van medische dossiers van meer dan een half miljoen burgers, dat natuurlijk herstel na een infectie van het coronavirus maar liefst zeven keer betere bescherming biedt dan een vaccinatie.

Dit heeft te maken met het feit dat natuurlijke immuniteit je een langdurigere en sterkere bescherming geeft tegen het virus dan vaccinatie. Daar komt bij dat mensen die reeds zijn hersteld van het virus na een tweede infectie, veel minder vaak in het ziekenhuis terechtkomen door de verschillende coronavarianten.

Uitvoerig vervolgonderzoek is essentieel

Om verder te onderzoeken of COVID-19 verband houdt met erectiestoornissen die zich op de langere termijn voordoen, zijn volgens deskundigen meerdere observationele studies nodig. Hierbij is het belangrijk dat er mannen worden onderzocht van dezelfde leeftijdsgroep en met een vergelijkbare gezondheidstoestand. Dit zal wetenschappers in staat stellen om te zien in hoeverre een verschil in het percentage erectiestoornissen kan worden herleid tot COVID-19-infecties.

Wat kun je doen als je erectiestoornissen krijgt als gevolg van het coronavirus?

Gelukkig zijn er wel degelijk doeltreffende behandelingen beschikbaar om mannen met erectiestoornissen – waaronder erectiestoornissen na het coronavirus– te helpen. In de rest van dit artikel zullen we een reeks aan oplossingen met je doornemen, zodat je beter op de hoogte bent van hoe je jouw seksleven nieuw leven kunt inblazen.

Veranderingen in levensstijl om de erectiele functie te verbeteren

Een gezonde levensstijl is een uiterst effectieve manier om erectieproblemen te helpen verlichten en zelfs helemaal achter je te laten. Dit komt doordat gezonde veranderingen in levensstijl de oorzaak van erectiestoornissen kunnen behandelen. Een simpel voorbeeld: roken kan een hoge bloeddruk veroorzaken, wat op zijn beurt leidt tot erectiedisfunctie. Dit betekent dat de symptomen van een hoge bloeddruk kunnen verdwijnen als je zou stoppen met roken.

Er zijn uiteenlopende veranderingen in levensstijl die mannen kunnen volgen om de erectiele functie te verbeteren. Om te beginnen: zorg voor een evenwichtig dieet. Het eten van een gebalanceerd dieet rijk aan fruit en groenten en minder bewerkt vlees en andere producten, kan helpen om seksuele activiteit te behouden en het risico op het ontwikkelen van erectiestoornissen te verminderen.

Bovendien speelt jouw dieet een belangrijke rol bij het optimaliseren van je testosteronniveau. Natuurlijke manieren om je testosteron te verhogen zijn onder meer het verhogen van je eiwitinname, het regelmatig eten van vis, voedsel eten dat boordevol zit met magnesium, zoals amandelen, cashewnoten en spinazie, en het eten van onverzadigde vetten.

Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging een uitstekende manier om het libido te verhogen en erectieproblemen te verhelpen. Dit komt doordat een stevige wandeling, hardlopen, krachttraining of andere dagelijkse lichaamsactiviteiten een positief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid, en daarmee op jouw erectie.

Bovendien zorgen deze intensieve activiteiten voor de verhoging van het testosteronniveau, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een beter libido en meer geslachtsdrift. Let er echter wel op dat te veel sporten juist het testosteron kan doen verlagen, dus zorg ervoor dat je goed luistert naar je lichaam om overtraining te voorkomen. In de meeste gevallen is 30 minuten actieve lichaamsbeweging per dag meer dan voldoende om jouw algemene gezondheid te bevorderen.

We lieten het zojuist al doorschemeren: stoppen met roken kan zorgen voor verbeteringen in jouw seksleven. Dit komt doordat roken desastreuze veranderingen kan veroorzaken in het endotheel van de bloedvaten, waaronder de bloedvaten van en naar de penis. We begrijpen dat stoppen met roken zeer moeilijk is, maar dat is geen reden om geen ingrijpende veranderingen te bewerkstelligen.

Tenslotte is het van essentieel belang om een gezond slaappatroon te volgen. Slaapgebrek heeft een directe invloed op je libido en kan leiden tot erectiestoornissen. Sterker nog, dit is een veel voorkomende oorzaak van erectieproblemen, omdat een gebrek aan slaap vaak ook gepaard gaat met een toename in angst en stress. Zorg dus voor een goede nachtrust, want dit kan sommige symptomen van erectiestoornissen verlichten.

Begin met diafragmatische ademhalingsoefeningen

Het is algemeen bekend dat stress en angst kunnen leiden tot erectiestoornissen. Als je je angstig voelt, zal jouw lichaam de zogenaamde ‘vecht-of-vluchtmodus’ activeren, die de bloedstroom wegleidt van de penis naar vitale organen die nodig zijn om te overleven. Om dit te voorkomen en de stress bij de kern aan te pakken, zijn ademhalingsoefeningen een perfect hulpmiddel.

Het beoefenen van diepe ademhalingen door de neus kan ervoor zorgen dat je meer door het middenrif gaat ademen. Deze vorm van ademhalen wordt ook wel diafragmatische ademhaling genoemd (of buikademhaling) en helpt het zenuwstelsel onder controle te houden en het lichaam te stimuleren om te ontspannen. Dit levert een reeks aan gezondheidsvoordelen op, zoals meer mentale helderheid, verbeterde tandgezondheid en natuurlijk een betere erectie.

Praat met je partner

We willen je er ook op wijzen dat het van vitaal belang is om te communiceren met je partner over erectieproblemen. Het is belangrijk om er openlijk over te praten. Als je het moeilijk hebt, erken dan tenminste dat het lastig is en werk van daaruit verder. Het is overigens misschien gemakkelijker om eerst een algemeen gesprek over je relatie te hebben en dan pas jouw zorgen over erectiestoornissen ter sprake te brengen.

“Het is een mythe dat mannen niet over seksuele problemen hoeven te praten. Als een man eerlijk is over zijn erectiestoornis, dan kan dit de angst en stress die ermee gepaard gaan doen afnemen en kan er actief worden gezocht naar duurzame oplossingen.”

Erectiestoornissen zijn meer dan alleen een persoonlijk probleem van de man, want elk probleem dat jouw seksleven beïnvloedt, zal snel een probleem worden dat ook te maken heeft met je partner. Seks is natuurlijk niet het enige belangrijke aspect van een relatie, maar lichamelijke intimiteit speelt een sleutelrol bij het onderhouden van emotionele intimiteit.

Neem contact op met je dokter of therapeut

Tot slot kan het slim zijn om te overwegen medisch advies in te winnen. In veel gevallen is een erectiestoornis behandelbaar. De vragen van jouw arts kunnen misschien te persoonlijk overkomen, maar het is belangrijk dat je ze eerlijk beantwoordt. Deze informatie kan van vitaal belang zijn om de meest geschikte behandeling voor je te vinden en proactief vervolgstappen te ondernemen.

Vanavond nog een harde erectie krijgen?

Chris Coster is seksuoloog expert op het gebied van erectieproblemen.

Hij heeft een effectieve manier ontwikkeld om erectiestoornissen op een natuurlijke manier aan te pakken, dus zonder middelen, pillen of andere kwakzalverij.

Ontdek hier zijn bewezen methode:

Complete Erectie Controle methode bekijken

À propos de Karel Bergman

Plaats een reactie